Dieta ta została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Jest to bardzo popularna dieta i jedna z najbardziej znanych sposobów odchudzania. Głównym założeniem diety jest zmniejszenie ilości kalorii spożywanych podczas dnia. Posiłki planowane są często w małych ilościach. Dodatkowo zastępując produktu, które zawierają „puste kalorie” produktami dużo lepszymi jakościowo. W celu wypełnienia żołądka oraz odpowiedniego nawodnienia organizmu zaleca się picie ok. 2 litrów wody podczas stosowania diety. Najlepiej jedną szklankę przed każdym posiłkiem. W celu oszukania zmysłów wszystko krój bardzo cienko, by dawało wrażenie obfitości. Całe danie przygotuj na małym talerzyku i po każdym kęsie odkładaj kanapkę, by informacja o jedzeniu przez Ciebie posiłku miała czas na dotarcie do mózgu. Należy jeść powoli, dokładnie przeżuwać i pamiętać, by każdy kęs zaczynać z pustymi ustami. Dieta zakłada pięć posiłków w ciągu dnia podzielonych na trzy podstawowe i dwa dodatkowe. Jeśli chodzi o rozkład kalorii wygląda to w przybliżeniu tak: I śniadanie – 250 kcal, II śniadanie – 100 kcal, Obiad – 350 kcal, Podwieczorek – 100 kcal, Kolacja – 200 kcal. Jednocześnie należy pamiętać, że ostatni posiłek jemy najpóźniej 4 godziny przed położeniem się spać. W ten sposób nasz organizm będzie mógł odpocząć w nocy, a my będziemy pełni sił rano.

Stosując tą dietę można schudnąć około 1 kg tygodniowo. Jeśli planujemy stosować ją dłużej niż miesiąc należy skonsultować się z lekarzem. W celu uniknięcia szybkiego zniechęcenia należy odpowiednio przygotować się do diety. Kilka dni przed jej rozpoczęciem warto spisać swój jadłospis z kilku dni i sprawdzić ile oraz czego każdego dnia zjadamy. Porównać to z tabelami kalorycznymi i pomyśleć jakie przysmaki możemy zamienić, na te z mniejszą wartością kaloryczną. Da nam to również informację ile mniej kalorii musimy dostarczyć każdego dnia. Następnie stopniowo można zmniejszać ilość dostarczanych kalorii. Na czas diety proponujemy pozbyć się wszelkich słodyczy i innych przekąsek, które zawierają dużo kalorii, a którym nie możemy się oprzeć. Woda będzie pomocna nie tylko dlatego, że łatwo nią wypełnić żołądek, jest to również źródło minerałów oraz doskonały środek pomagający pozbyć się toksyn z organizmu. Należy także unikać ostrych potraw, gdyż wzmagają apetyt.

Dieta 1000 kalorii jest ciekawa, gdyż mamy różnorodność wybory produktów i potraw. Musimy jedynie pamiętać o ilości kalorii. Najważniejsze podczas diety jest ograniczenie (nie wyeliminowanie) tłuszczy. Dzięki temu organizm nie będzie ich odkładał a do działania użyje energii z węglowodanów. W tym celu dobrze jest kupować odtłuszczony nabiał, chudą wędlinę, drób bez skóry. Warzywa można jeść praktycznie bez ograniczeń, najlepiej surowe zachowuje wtedy więcej witamin i mikroelementów. Owoce natomiast wybierajmy te, które zawierają mniejszą ilość cukrów. Włączmy do jadłospisu kasze, pełnoziarniste wyroby (ryż, makaron, pieczywo). Ze względu na ograniczenie kalorii podczas tej diety na leży unikać czerwonego mięsa, alkoholu, napoi z dużą zawartością cukru, słodyczy, tłustych ryb oraz tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Zaleca się gotowanie na parze lub grillowanie, jak również pieczenie w folii. Unikaj smażenia i duszenia potraw, ciężkostrawnych zup i sosów.

Poniżej przedstawiamy przykładowe potrawy, które możesz wprowadzić do swojego jadłospisu. Pamiętaj jednak, że jeśli czegoś nie lubisz wystarczy zamienić dany składnik na inny o podobnej kaloryczności. Jedyna zasada do 1000 kalorii dziennie. Przypraw używaj do woli, gdyż bardzo wzbogacają posiłek. Uważaj z solą, która zatrzymuje wodę w organizmie.

I śniadanie
1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.
3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.
4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką.
5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.
6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału.
7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.

II śniadanie i Podwieczorek
1. Kromka chleba z masłem i pomidorem.

  1. Kromka chleba z plasterkiem mortadeli lub polędwicy wieprzowej.
    2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.
    3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.
    4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.
  2. Filiżanka bulionu warzywnego z makaronem pełnoziarnistym
    6. Marchewka z jabłkiem i sokiem z cytryny.
    7. Surówka z 2 pomidorów, 2 cebulek ze szczypiorkiem, octu i przypraw.
    8. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.
  3. 10 dag serka chudego ze szczypiorkiem
    10. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa.
    11. Banan lub Grejpfrut lub 2 brzoskwinie lub 2 jabłka.
    12. 2 delicje.
    13. 5 kostek czekolady.
    14. 3 kulki lodów owocowych.

    Obiad
    1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
    2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
    3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
    4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
    5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
    6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.
    7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.

    Kolacja
    1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.
    2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
    3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
    4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.
    5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.
    6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa
    7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)

Udostępnij: