Dietę 5 czynników stworzył Kanadyjczyk Harley Pasternak. Dzięki niej uznany został za specjalistę od zrzucania zbędnych kilogramów w świecie show biznesu. Jego program zakłada nie tylko odpowiednie odżywianie, ale również trening. Cała dieta opiera się na 5 zasadach: trwa 5 tygodni, należy jeść każdego dnia 5 posiłków, posiłki muszą zawierać 5 podstawowych składników żywności, jest 5 dni oszustwa i 25 minut treningu dziennie.

Dieta pozwoli nam w ciągu 5 tygodni pozbyć się 7 kg i przy tym nie jest strasznie restrykcyjna. Program jest zdrowy oraz dobrze zbilansowany przez co można go powodzeniem traktować jako sposób odżywiania na całe życie. Tak duża ilość posiłków zapewni nam stały dostęp energii, przez co unikniemy tzw. wilczego apetytu. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie, które nie może być pominięte pod żadnym pozorem. Powinno zawierać cukry i witaminy, aby organizm uzyskał odpowiednią energię na resztę dnia. Na obiad autor poleca białka i węglowodany, które są wysokokaloryczne, a przez to sycące. Kolacja natomiast powinna być połączeniem warzyw i białek. Jako przekąskę i uzupełnienie dziennego menu warto sięgnąć po świeże owoce i warzywa, soki owocowe, jogurty czy niskotłuszczowe serki. Oczywiście nie należy objadać się na noc i w miarę możliwości zmniejszać ilość jedzenia wraz z kończącym się dniem. Pasternak zwraca uwagę, iż w każdym posiłku powinny znajdować się węglowodany złożone, błonnik, wielonienasycone tłuszcze, chude i niskotłuszczowe białko oraz napoje bez cukru. Warto wybierać białe mięso zamiast chudego oraz zwracać uwagę na wartość Indeksu Glikemicznego owoców – wybierać te z niższym. Mimo, iż dieta nie przewiduje liczenia kalorii nie powinno się przekraczać 1400 w ciągu dnia. Możemy jednak spożywać wszystkie produkty. Jeden dzień w tygodniu dozwolone jest odstępstwo od diety. Nie należy jednak wtedy rekompensować sobie całego tygodnia trudów. Można zjeść 1 ciastko zamiast 5 jako odstępstwo. Dzień przerwy pomoże nam wytrwać w ciągu kolejnych dni diety.

 

Śniadanie: Omlet z 10 białek, 100 g płatków owsianych, łyżeczki mleka oraz jabłka pokrojonego w plasterki, posypany cynamonem.

Przekąska: Koktajl ze szklanki maślanki i szklanki jagód (świeże lub mrożone).

Lunch: Około 150 g sznycla indyczego, sałatka z sałaty i pomidorków koktajlowych, kromka pieczywa razowego.

Podwieczorek: Sałatka z liściastej sałaty, tuńczyka (około pół puszki), ogórków, pomidorów i koperku.

Kolacja: Kawałek grillowanego łososia (dzwonko) z dodatkiem przypraw, sałata z pomidorków koktajlowych z winegretem, gotowane na parze brokuły, 1/4 szklanki pełnoziarnistego ryżu.

 

Udostępnij: